• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

МАРШРУТ: Варна – Плевен – Златна Панега – Варна

“За един ден не може да променим живота си, но за един ден може да променим мислите си, което винаги води до промяна в живота.”

В България вече съществува уникалната по рода си ферма за водни лилии. Тя се намира край Плевен, а нейният създател Дойчин Владимиров е бивш военен. Преди пет години заедно със съпругата си е посетил Индонезия, където за първи път се е срещнал с красотата на водните растения в градините и езерата в източната страна. Очарован, той пожелал също да създаде такава красота.
„Трябва да се мечтае и мечтите да се постигат. За един ден не може да променим живота си, но за един ден може да променим мислите си. Нека да се радваме на малките неща, колко малко му трябва на човек!”
Сега във фермата се отглеждат 39 вида патентовани цвята. Именно патентовани, защото всеки селекциониран цвят се патентова в международна асоциация.
Една от най-ефектните лилии във фермата се казва Черната принцеса. Дойчин мечтае да създаде свой собствен вид лилия.

Той вярва, че именно красотата е това, което ще спаси света!

ПРОГРАМА:

Дата: 1 и 2.08.2020

1 ден

Отпътуване в 06:00ч от Варна, ул. Антим 1. Пристигане в Плевен. Посещение на царството на водната принцеса. Разходка край езерцата , в които се е разположила водната красавица. Ще имате възможност да се запознаете с условията при които расте водната лилия и не само тя, там можете да видите и воден зюмбюл и много още водни растения. Ще чуете разказа на собственика, а любителите на цветя, ще имат възможност и да си купят на специални цени.                След този релакс за душата се отправяме към красивия център на Плевен за да се разходим, да се насладим на красивите фонтани и разбира се да обядваме.

Следва посещение на Музея на виното – първи по рода си на Балканския полуостров. Уникалният музей е с площ 720 кв.м и се помещава в пещера близо до язовир “Тотлебенов вал” в парка. В него има дегустационна зала, приемна и още три зали. Едната от тях е историческа, в нея посетителите ще могат да се запознаят с историята на винопроизводството. Втората зала е избена, там са разположени бъчви с вина от цяла България, а в третата са изложени 11 – 12 хиляди бутилки, от които около 7 хиляди са на възраст от 20 до 90 години. Най-старото вино в музея е между 90 и 100-годишно. Музеят е с впечатляваща архитектура. Преди години е имало идея именно на неговото място да се помещава панорама „Плевенска епопея”. По желание дегустация.

Настаняване в хотел в парка Кайлъка, скътан сред чудно хубава каменна долина, покрай двата бряга на пенливата река Тученица. Кайлъка е възхитителен природен кът, който пленява със своята прелест и дивна естествена красота. Природата е била безгранично щедра към тази местност.  Наречен е с турското име Кайлък, което е превод на по-старото българско име Каменец или Каменна долина. В началото на парка се намират развалините на късно античната крепост Сторгозия. Свободно време, нощувка.

2 ден

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване от Плевен към селцето Златна Панега, където извира най-големият карстов извор у нас, изворът Глава Панега.

Местността покрай Глава Панега е привличала хората още от дълбока древност. В началото на миналия век тук са проведени археологически разкопки, които откриват доказателства за съществуването на римско светилище. В нива край извора е намерена оброчна плочка, на която е изобразен богът на медицината Асклепий заедно с дъщеря му Хигия и сина му – бог Телесфор. Хората вярвали, че водата на Глава Панега е лечебна, а в езерото живее бог Асклепий, който помага на болните, които се потопят във водата или пият от нея. Красивата природа и мекият климат, в допълнение с лечебния извор, правели мястото подходящо за изграждане на светилище и лечебница. Хора от различни области идвали тук с надежда да се излекуват от болестите си. В чест на Асклепий благодарните  поклонници хвърляли  монети във водата на извора. Този обичай е останал и до днес. Все още се смята, че водата на Глава Панега е лековита и свята.

Забележителен е цветът на водата в двете езера – заради разтворения калциев карбонат тя е придобила нежен синьо-зелен цвят. Затова местните хора наричат извора „Синилото“.

След разходката в този Оазис на дивата природа се отправяме към Варна.

Пристигане във Варна Вечерта.

 

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Транспорт с туристически автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 звезди
 • Екскурзоводско обслужване
 • Посещение на всички обекти по програмата без входни такси
 • Туристическа застраховка на туристи до 65 години
 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет цена на човек в двойна или тройна стая
  Старт събота 01.08.2020
  Край неделя 02.08.2020
  35 - 40 Човека
   
 • Пакет човек в двойна стая
  Старт събота 01.08.2020
  Край неделя 02.08.2020
  35 - 50 Човека
   

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ОБЯД И ВЕЧЕРЯ
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Музей на виното – вход без дегустация: 9 лв. (беседа+ чаша вино); ученици – 4 лв.; вход с дегустация (2 бели и 2 червени вина): 14 лв. и др.
 • Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” 1907                                                                         -ученици- 2.00 лв.                                      беседа на бълг. език- 4.00 лв.
 • студенти- 2.00 лв.
 • пенсионери- 2.00 лв.                                 видеокамера- 20.00 лв.
 • граждани- 3.00 лв.                                    фотоапарат- 5.00 лв.