• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО БЪЛГАРСКИЯ СТОУНХЕНДЖ В СЕЛО РАЮВЦИ И ДО ЕЛЕНА ЗА ПРАЗНИКА НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ
Дата: 24.10.2020
Автобус от Варна, за пътуващите от Добрич-доплащане 12 лв.
ЦЕНА: 35 лв.
Всяко едно селце в Еленския балкан е сгушено сред природата, омайва със свой собствен чар, вдъхва спокойствие и винаги може да предложи по нещо интересно. Навсякъде в местността може да чуете легенди за селото и за именитият Вълчан Войвода, който е живял там и посветил живота си за благото на българския народ. В негова чест през 2015 година е издигнат Мемориалния комплекс „Вълчан Войвода”. Непосредствено до паметника се намира и т.нар. „Българският Стоунхендж”. По подобие на световно известния мегалитен паметник също така в кръг са подредени и „Раювските камъни”. Огромните каменни късове обособяват едно магично място с много силна енергия в центъра на кръга. Всеки един камък е детайлно обработен и поставен с целта да припомни велика мисъл, цитат или някоя ценност към всеки посетител. Всички те предизвикват размисъл и безспорно във всеки един от тях има закодирана истина, до която всеки сам трябва да стигне. Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Издълбани са и малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов, Гоце Делчев, Бачо Киро и Колю Фичето. След като прочетеш всички ти се иска да ги препрочиташ отново и отново. В близост под вековен дъб е издигнат и параклиса „Св. Петка Търновска”. Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила. В параклиса всеки посетител може да запали свещ, а в непосредствена близост до него е изградена красива беседка, където може да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място.
След като се заредим с много положителна енергия ще се отправим към възрожденска Елена.
За девета поредна година в гр. Елена ще се проведе и Празника на Еленския бут – местен деликатес, който представлява солен и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена. Ще имате възможността да се потопите в пресъздадената еленска традиционна обстановка. Освен това, ще бъдете свидетели и на състезание на майсторите на най-вкусните бутове и ще можете да опитате от уникалните традиционни гозби на красивите еленчанките. Всичко това ще бъде придружено от богата и традиционна фолклорна програма.
Жителите и гостите на празника ще могат да премерят сили в надпревара за „Най-голям бут“, „Най-вкусен бут“, „Най-майсторско рязане на еленски бут“, „Най-весела касапска история“, „Най-як балканджия“. Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.
Около 17.30 отпътуване обратно за Варна. Пристигане във Варна вечерта.

No details found.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• Транспорт с лицензиран автобус от Варна;
• Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет еднодневна
  Старт събота 24.10.2020
  Край събота 24.10.2020
  16 - 49 Човека
   

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
Лични разходи
Входни такси за посещаваните обекти:
Вход за Архитектурно –историческия комплекс „ Даскаловницата“ – 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи

Вход за Църквата – музей „Св. Никола“ – 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи

Вход за Камбуровият хан – 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

Внасяне на цялата сума при записване и сключване на Договор за ОТУ.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 16 души.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 3 дни преди дата на отпътуване

Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.