• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

Трън: Ждрелото на река Ерма – Скален параклис Св. Петка – Гигински манастир

В историята на човешката цивилизация има записани седем чудеса на античния свят, а към тях са добавени и още седем по-нови. Достойни за удивление чудеса е сътворила и майката Природа. Своите удивителни места, заслужаващи внимание и привличащи туристи има и пернишкия край. Спираща дъха гледка е Ждрелото на река Ерма, близо до Трън. Най-дългата в страната пещера „Духлата“ до село Боснек във Витоша освен природни красоти крие и много тайни, предизвиква фантазията за фантастични предания. Близо до нея е удивителният извор „Живата вода“ , какъвто има само още един в Европа, а на хълма Бърдото до град Брезник от земните недра блика „желязна вода“. Културните паметници са култови места и храмове, запазени до днес от най-дълбока древност, Средните векове, а някои възкръснали за нов живот. Списъкът е относителен, но покрай акцентите има и други човешки достояния – материални и нематериални, които си заслужават да бъдат видени от днешните поколения.

Дата: 17 – 19.10.2020г.

Отпътуване в 6.00 ч. от Варна, ул. Антим 1. Разстоянието което ще изминем до първия ни обект е 450 км. Спирки по пътя за почивка по интереси.

Ранен следобед пристигане в  Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Мястото около Гигинския манастир е  много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

Малко са манастирите с толкова превратна съдба през вековете. От 11-12 век и през Второто българско царство е силен стълб на вярата в целия район. Оцелява и след османското нашествие и по това време се налага като средище на обществения живот на българите от съседните околии – Брезнишка, Софийска, Радомирска.

Манастирската обител е подпалена и запустява през 18 век. Отново възкръсва и отново е унищожена вече в по-нови времена, превърната в обори за животни. Истинското Възкресение на манастира започва през 2007 г. Ще бъдете свидетели на истинското му Преображение с упорития труд, вяра, много предприемчивост, ум и Божествена подкрепа на хора, посветили живота си на това дело.

Свободно време за разглеждане на манастира, църквата ,време за снимки и посещение на манастирските магазинчета. Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е всичко тук е впечатляващо.

Отпътуване за село Ярловци. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден – 18.10.2020

Закуска. Отпътуване за Трън. Тук ще се срещнем с нашия местен екскурзовод и водач.
Посещение на Скален параклис „Света Петка”–  или Храма на чудесата,както го наричат местните хора, който пази историята на една светица, превърнала се в легенда със силната си вяра. В скалната църква още могат да се видят отпечатъците от нозете и, останали в пепелта, когато побягнала от турците. Според една легенда в пещерата, където Света Петка се скрила, гонена от неверниците, още се пазят отпечатъци от дланта и от краката ѝ и една вкаменена питка. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите влезли в пещерата. За щастие Света Петка видяла по дима на запаления огън че има и друг изход и избягала. Когато преследвачите посегнали към питката, тя се вкаменила. В пещерата се стичат малки капки вода, за които се счита, че са лековити. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена.

Трънското ждрело
на река Ерма е описано от Иречек, когато е минавал по тези места, а Щастливеца – Алеко Константинов при вида му възкликва с възхищение:“Какво, Швейцария ли?“. Отпътуване към Трънското ждрело на река Ерма – приказка от скали и вода, която спира дъха. Разходка в най-интересния участък на ждрелото, където водите на реката образуват скоклив водопад и красиви каскади между двете величествени канари – Манастирището и Жилав камък.
Свободно време.

След незабравимата разходка сред чудесата на природата се връщаме в Трън. От Трън пътят ни отвежда към село Бусинци, където е известният „Музей на бусинската керамика“, представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до съвременното изкуството на художници-керамици.
Отправяме се към последната ни спирка– музея на киселото мляко, намиращ се в с. Студен извор. Музейната сбирка е посветена на живота и делото на видния български учен Д-р Стамен Григоров, откривател на Лактобацилус булгарикус /Lactobacillus bulgaricus Grigoroff/. Ще се докоснете до бита на трънчаните и традициите в приготвянето на българското кисело мляко. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

И още през този наситен с красоти ден ще видим Над 300-годишен дъб-цер в Трънско спечелил първо място в конкурса „Дърво с корен 2018″. Ще посетим с.Банкя,но трънската Банкя,която се намира на граничната бразда със Сърбия. Граничните камъни са разположени непосредствено до къщите на Банкя. В западния край на селото може да видите къща (вече реставрирана), чийто двор е разделен от границата според Ньойски мирен договор. Ще видим и извора ,от където извира минералната вода от Трън.Характеристиките на водата се конкурират с  най-чистите, най-качествените и полезни за човешкото здраве води като „Евиан“, „Сан Бенедето“ и др.

След наситения с туристически забележителности ден се връщаме в хотела. Почивка.Нощувка.

3 ден – 19.10.2020

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към Варна.

Пристигане във Варна вечерта.

 

 

Цена:168лв.

Цената е актуална при група от минимум 20 туристи

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ТРАНСПОРТ с туристически автобус/ микробус
 • 2 нощувка със закуски в хотел 3* в гр. Трън или региона
 • Посещение на всички обекти по програмата
 • Екскурзовод по време на пътуването
 • Туристическа застраховка
 • Пътни такси и паркинги

 

 

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ;

 • ОБЯД
 • Вечеря
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Посещение на обекти, които не са включени в програмата

 

Начин на плащане:

 • депозит – 30% при записване

Забележка:

 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Аркаин тур“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ със  Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  № 03700100002896/ до 06.08.2021г.

 

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

Цената е актуална при група от минимум 20 туристи

 • ТРАНСПОРТ с туристически автобус/ микробус
 • 2 нощувка със закуски в хотел 3* в гр. Трън или региона
 • Посещение на всички обекти по програмата
 • Екскурзовод по време на пътуването
 • Туристическа застраховка
 • Пътни такси и паркинги
 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет цена на човек в двойна/тройна стая
  Старт събота 17.10.2020
  Край понеделник 19.10.2020
  20 - 30 Човека
   

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ;

 • ОБЯД
 • Вечеря
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Посещение на обекти, които не са включени в програмата

 

Начин на плащане:

 • депозит – 30% при записване

Забележка:

 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Аркаин тур“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ със  Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  № 03700100002896/ до 06.08.2021г.