• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!! 

В историята на човешката цивилизация има записани седем чудеса на античния свят, а към тях са добавени и още седем по-нови. Достойни за удивление чудеса е сътворила и майката Природа. Своите удивителни места, заслужаващи внимание и привличащи туристи има и пернишкия край. Спираща дъха гледка е Ждрелото на река Ерма, близо до Трън. Най-дългата в страната пещера „Духлата“ до село Боснек във Витоша освен природни красоти крие и много тайни, предизвиква фантазията за фантастични предания. Близо до нея е удивителният извор „Живата вода“ , какъвто има само още един в Европа, а на хълма Бърдото до град Брезник от земните недра блика „желязна вода“. Културните паметници са култови места и храмове, запазени до днес от най-дълбока древност, Средните векове, а някои възкръснали за нов живот. Списъкът е относителен, но покрай акцентите има и други човешки достояния – материални и нематериални, които си заслужават да бъдат видени от днешните поколения.

Дата: 08.08.2020г.

Отпътуване в 6.00 ч. от Варна, ул. Антим 1. Разстоянието което ще изминем до първия ни обект е 450 км. Спирки по пътя за почивка по интереси.

Ранен следобед пристигане в  Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Мястото около Гигинския манастир е  много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

Малко са манастирите с толкова превратна съдба през вековете. От 11-12 век и през Второто българско царство е силен стълб на вярата в целия район. Оцелява и след османското нашествие и по това време се налага като средище на обществения живот на българите от съседните околии – Брезнишка, Софийска, Радомирска.

Манастирската обител е подпалена и запустява през 18 век. Отново възкръсва и отново е унищожена вече в по-нови времена, превърната в обори за животни. Истинското Възкресение на манастира започва през 2007 г. Ще бъдете свидетели на истинското му Преображение с упорития труд, вяра, много предприемчивост, ум и Божествена подкрепа на хора, посветили живота си на това дело.

Свободно време за разглеждане на манастира, църквата ,време за снимки и посещение на манастирските магазинчета. Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е всичко тук е впечатляващо.

Отпътуване за Трън. Посещение на Скален параклис „Света Петка”–  или Храма на чудесата,както го наричат местните хора, който пази историята на една светица, превърнала се в легенда със силната си вяра. В скалната църква още могат да се видят отпечатъците от нозете и, останали в пепелта, когато побягнала от турците. Според една легенда в пещерата, където Света Петка се скрила, гонена от неверниците, още се пазят отпечатъци от дланта и от краката ѝ и една вкаменена питка. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите влезли в пещерата. За щастие Света Петка видяла по дима на запаления огън че има и друг изход и избягала. Когато преследвачите посегнали към питката, тя се вкаменила. В пещерата се стичат малки капки вода, за които се счита, че са лековити. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена.

Отпътуване към хотела. Настаняване. Нощувка.

2 ден

Трънското ждрело

на река Ерма е описано от Иречек, когато е минавал по тези места, а Щастливеца – Алеко Константинов при вида му възкликва с възхищение:“Какво, Швейцария ли?“.

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към Трънското ждрело на река Ерма – приказка от скали и вода, която спира дъха. Разходка в най-интересния участък на ждрелото, където водите на реката образуват скоклив водопад и красиви каскади между двете величествени канари – Манастирището и Жилав камък.
Свободно време.

Рядък дар от природата е и изворът с желязна вода на хълма Бърдото над Брезник.

Местността около него е благоустроена, самият извор е каптиран и мястото е привлекателно за посещения. Минералната вода е богата на железни и сулфатни йони. С ценните си физико-химически и физиологически свойства железният минерален извор притежава лечебни качества, които и днес привличат болни и здрави. На цвят водата е жълтеникаво-ръждива, а вкусът ѝ е метален, стипчив. В миналото желязната вода в Брезник е била издигната в култ, а до Балканската война я наричали “светата вода”. Брезнишката желязна вода е призната и в чужбина. През 1907 година тя е била отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон.
Природозащитници имат опасения, че изворът може да пресъхне, защото в райна е дадена концесия от държавата за добив на злато по подземен способ. В близост до извора има хотел и модерна хижа.
Посещение на извора „с желязната вода“ и храма „Св. Петка“ – архитектурно-художествен паметник на културата със запазени уникални стенописи. Дворът на църквата представлява истински археологически музей. Сред многото артефакти могат да се видят стари каменни кръстове, някои от които с интересна пластика.
Вниманието привличат и мраморните плочи, орнаментирани с розети и кипариси.

Отпътуване към Варна. Пристигане късно  вечерта.

Цена:138лв.

Цената е актуална при 35 туристи в автобус с 50 места и е съобразена с изискванията за спазване на нужното разстояние за безопасно пътуване

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ТРАНСПОРТ с туристически автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в гр. Трън или региона
 • Посещение на всички обекти по програмата
 • Екскурзовод по време на пътуването
 • Туристическа застраховка
 • Пътни такси и паркинги

 

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет цена на човек - 138 лв
  Старт събота 08.08.2020
  Край неделя 09.08.2020
  35 - 35 Човека
   

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ;

 • ОБЯД
 • Вечеря
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Посещение на обекти, които не са включени в програмата

Начин на плащане:

 • депозит – 30% при записване

Забележка:

 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете фенерче или челник.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

                Туроператор „Аркаин тур“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ със  Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  № 03700100002172/ до 31.07.2020г., гр. Варна.