• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ПРОГРАМА:
1 ден – 02.03.2021г.
Отпътуване от Варна в 7.00 сутринта от Варна,ул.“Антим1“за град Шипка. Пристигане в гр.Шипка ранния следобед. Посещение на храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 в. Манастирът е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. Църквата „Рождество Христово“ е обявена за паметник на културата и блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи, напомняйки за безсмъртния подвиг. Настаняване в хотела. Свободно време. По желание вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
2 ден – О3.03.2021Г.
Рано сутринта освобождаваме хотела и се отправяме към заветния хълм, за да вземем участие в празничното шествие по случай честването на 143-та годишнина от Освобождението на България. Традиционен празничен поход до връх Шипка – един от най-светлите символи в драматичната българска история. Преодоляването на 890-те стъпала изпълва със смисъл и благоговение всяка крачка по пътя към върха, където се издига монументалния паметник, напомнящ средновековна българска кула.
Паметникът на Шипка е построен с волни пожертвования на българския народ, както много други паметници и храмове. Автори на проекта на паметника са арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев. Паметникът е открит тържествено през 1934 г. Той представлява голяма каменна кула с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м. и височина 4 м. Женска фигура олицетворява Победата над турските войски. На първия етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на героите на Шипченската епопея. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.
Свободно време. Към обяд отпътуване към Дряновски манастир. Разглеждане на манастира, свободно време за снимки и обяд. Отправяме се към Преображенски манастир. Преображенският манастир се намира на 7 км от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р. Янтра, близо до село Самоводене. Намира се под пещерите на Бискалския венец на Беляковското плато.
Той е най-големият от манастирите във Великотърновска област. Счита се, че е основан по времето на Втората българска държава – около 1360 г., от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман (XIV в.). Затова манастирът е наричан още „Сарин“ или „Шишманов“. Той играе важна роля в духовния живот на българската столица през XIV в.
В Преображенският манастир се намира един от най-големите шедьоври на Възрожденската епоха – „Колелото на живота“.Всъщност „Колелото на живота“ е пълно със символика и неслучайно е изрисувано на южната страна на църквата „Преображение Господне“, за да може отивайки към главния вход на църквата всеки да види стенописа, да се спре и да свери себе си по колелото. От завършването на този шедьовър на Захари Зограф са минали близо 170 години, но ви уверявам, че в колкото и различно време да са живели предците ни тогава, хората са имали същите пороци и залитания, както и днес. Още тогава хората са ламтели за материалното и са пренебрегвали духовното и възвишеното, за това и монасите възлагат на Захари Зограф тази задача, да им даде урок чрез своя стенопис, който е останал за поколения напред. След като разгледаме четвъртия по големина манастир в България се отправяме към центъра на старопрестолния Търновград – болярския град, където е обявена независимостта на България. Единственият град, който два пъти е столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след освобождението от Османско иго /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г. Свободно време за разходка по Самоводската чаршия. Днес Самоводската чаршия продължава да пази духа, традициите и романтиката на Възраждането. Сега там работят различни занаятчий¬ски работилници – грънчарска, оръжейна, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф и фурна на площад „Самоводска чаршия“, както и много сувенирни магазини и малки художествени галерии. В този вид комплексът пресъздава атмосферата от първите десетилетия на XX век. В рабо¬тилниците се правят и продават сувенири, изработени според старите технологии. Те пресъздават антични, средновековни и възрожденски образци от богатите експозиции и фондове на музея. Така се възраждат и продължават традициите на народните художествени занаяти в един от най-старите български градове – Велико Търново.
Вечерта ще имате възможност да се насладите на уникалното светлинно шоу „Звук и Светлина”.
След края на шоуто отпътуване и пристигане във Варна късно Вечерта.

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
 Транспорт с туристически автобус
 1 нощувка в хотел в град Шипка+ закуска сух пакет, поради ранното освобождаване на хотела
 Посещение на паметника на Свободата на връх Шипка
 участие в празничното шествие по случай честването на 143-та годишнина от Освобождението на България
 посещение на Дряновски Манастир
 посещение на Преображенски манастир
 Посещение на гр.Велико Търново
 Празнично светлинно шоу „ ЗВУК И СВЕТЛИНА“
 Водач по маршрута от фирмата организатор
 Застраховка „Помощ при пътуване“

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет НА ЧОВЕК В ДВОЙНА/ТРОЙНА/ ЧЕТВОРНА СТАЯ
  Старт вторник 02.03.2021
  Край сряда 03.03.2021
  25 - 25 Човека
   

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
 Обяд и вечеря
 Входни такси за посещавани туристически обекти

Допълнителна информация:
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 30 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 7 дни преди датата на отпътуване;
* Минимален брой за осъществяване на пътуването – 25 пълноплащащи туристи;
* Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване; * При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане за тръгване отДобрич – 19 лв.
* Входни такси: /с информативен характер/:
връх Шипка: паметник на Свободата на вр.Шипка – 3 лв.