• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

Отпътуване на 30.06.2021 г.в 21.00ч. – 3 нощувки със закуски
ПРОГРАМА:
1 ден
Отпътуване от Варна, ул.Антим 1 в 21.00ч., от Бургас 23.00ч. Нощно пътуване.
2 ден
Пристигане в Истанбул рано сутринта. Отправяме се към Църквата на желанията. Там всеки може да си пожелае желание и да си вземе ключе, което трябва да върне след като се сбъдне желанието му.
След като всеки си е взел ключе се отправяме към хотела.
По възможност настаняване. Време за кафе или освежаване след пътя. Среща с екскурзовода.
По желание: Джамията „Сюлеймание” и хълмът „Пиер лоти“ – (около 4 часа) Ако ви е дадено да видите само една джамия в Истанбул, вижте “Сюлеймание”. Посещение на „Сюлеймание“ – величествената джамия на султан Сюлейман Великолепни, перлата на майстор Синан, която вече 450 години посреща всеки изгрев и изпраща всеки залез над Златния рог. Мястото на джамията е избрано чудесно – „Сюлеймание“ се вижда от всяка част на Златния рог и целия район на Галата.
Знаете ли къде се намира най-известната тераса в Истанбул?
Това е Фотостудиото „Taht“, което се превърна в една от най-големите забележителности в Истанбул и се намира не далеч от султанската джамия Сюлеймание. Студиото е оборудвало специално пространство за фотографиране на туристи, с всички пейзажи и дрехи, а снимките от тази тераса в рамките на студиото са най-популярните пощенски картички на Истанбул.
Разбира се всеки от вас ще има възможност да се сфотографира със свой фотоапарат – 150 ТL или от професионален фотограф ,облечен в костюми, които си избере, на фона на красивия Босфор. – 400 ТL, в този случай не се налага да чакаш големите опашки, ще можете да снимате и със свой фотоапарат и ще имате около 200 снимки в различни пози и на най-красивия фон. Истинска фотосесия на „покрива на Истанбул“
След това незабравимо преживяване ще се отправим към хълма с кафенето на Пиер Лоти
Изкачване с лифт до прочутото кафене на Пиер Лоти, френски писател, известен с екзотичните си романи и с получения чин офицер в турската армия, място с незабравим изглед към Златния рог. Свободно време за кафе и снимки.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, влизане в „Сюлеймание“, лифт и екскурзовод на български език.
По желание: Посещение на небостъргача „Сапфир“ – най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най – високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Открива се невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса – Все едно сте господар на света. Уникалното приключение се допълва с възможност да се включите в SkyRIDE – 4D кино: ще „пътувате“ с хеликоптер и ще посетите Синята джамия, Св. София, Хиподрума и още, а краката ви ще се мият в Босфора. Всеки качил се на върха на Сапфир, трябва да изпита това удоволствие.. Приятен полет!
Цена: 25 Евро – включва: входна такса, транспорт и екскурзовод на български език
По желание: Посещение на МОЛ Watergarden Istanbul –Трансфер до азиатската част с посещение на МОЛ Watergarden Istanbul – където, ще имате възможността да наблюдавате шоуто на пеещите фонтани. Изключителна хореография на вода, светлина, лазерни ефекти и музика. Басейнът е разположен на площ от 5 000 м2 и се смята за „най-големия“ такъв в Европа.Това е едно от най-магнетичните места в Истанбул, където ще се насладите на танца на водата.
Цена: 30 лв./15 € и включва: трансфер, такси, МОЛ Watergarden Istanbul и екскурзовод на български език.
Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден
Закуска. Туристите, които не са се записали за туристическата програма ще имат свободно време .
За желаещите и заплатили за допълнителните екскурзии е следната програма:
Срещата на два континента – крепостите Румели и Анадолу Хисар, султанския дворец Кючюксу – ловна резиденция на Султан Абдул Меджид и историческите квартали Бебек,Бешикташ,Кабаташ…
Босфор е проток,който свързва Черно с Мраморно море и разделя два континента Европа и Азия. Дължината на протока е около 30 км. Максималната му ширина е 3700 м, а минималната — 750 м и се намира между крепостите Анадолу хисаръ и Румели хисаръ. Именно тук между двете крепости в най- тясната си част двата континента протягат ръце за да се срещнат.
Преминаваме по моста „Боазичи“ с дължина 1,074 м, построен през 1973 година.Това е първия мост построен над Босфора и се отправяме към онази най-тясна част на Босфора,където се намира квартал ,получил името на крепостта Анадолухисар – крепостта, построена в периода 1393 – 1394 г. от османския султан Баязид I Светкавицата, като част от подготовката за втората обсада на османците над Константинопол, състояла се през 1395 г.
Струва си да се поспрем и разходим в района, да разгледаме крепостта Анадолу хисар отвън, да пийнем чай на терасата на близкото кафене и да се насладим на малкия дворец Кючуксу – ловната резиденция на Султан Абдул Меджид I.
Дворецът Кючуксу е разположен между крепостта Анадолухисар и моста на султан Мехмед,на брега на две малки рекички, Гексу (синя вода) и Кючюксу (малка вода),единствените реки, вливащи се в Босфора, които са дали и името на султанската ловна вила. Атмосферата в малкия дворец наподобява тази, която сме виждали в европейски дворци като Версай – пищна, с много злато и кристали. Кючуксу впечатлява и отвън, въпреки скромната си градина. Това се дължи на великолепната му фасада, особено страничките стени и тази, която гледа към Босфора. Множество ефирни релефни орнаменти на цветя, птици и други детайли са вплетени в красива картина. При установяването на Републиката (1923г.), дворецът е бил използван като къща за високопоставени държавни гости.
После през 1944 е реставриран и е отворен за публиката като музей. Понякога той е и снимачна площадка – може да го видим във филма за Джеймс Бонд – “The World Is Not Enough”.
Време е за връщане в Европа. Този път ще минем по втория мост над Босфора, моста,носещ името на Мехмет Завоевателя
Отправяме се към европейската крепост Румели хисар,по-малката сестра на Анадолухисар.
Крепостта Румели Хисар е разположена на европейския бряг на Босфора. Тя е една от малкото изцяло запазени крепости с крепостни стени.

През 1452 г., преди завладяването на Константинопол, Султан Мехмед II нарежда да се построи крепост в най-тясната част на пролива.
Броят на робите, които се включили в изграждането на Румели Хисар надвишавал 10 000 човека и крепостта била завършена за рекордно кратко време – само 4 месеца и 16 дни, на 31-и август 1452. Крепостта играе важна роля при обсадата и завладяването на Константинопол . Града е превзет на 29.05.1453 година. Тази дата слага края на Византийската империя.
Днес тази туристическа забележителност е една от най-предпочитаните и посещавани обекти от туристите в Турция.
Една от причините за все по-нарастващия интерес към обекта са прекрасните, уникални гледки, които изплуват пред посетителите успели да изкатерят стръмните стъпала към стражевите кули. Те са общо 16 на брой – 3 високи и 13 ниски кули, които ограждат отбранителното съоръжение.
И на края на екскурзията, се отправяме към кварталите на богатите- Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Бешикташ, Кабаташ, Топхане .
Фамилията, която разполага с най-много вили около Босфора, е Сабанджъ, която притежава една от най-големите индустриални холдингови компании в Турция Sabancı Holding с годишни приходи от 20 млрд. долара и над 3 млрд. долара печалба.
Цена: 20 евро на човек – транспорт по целия маршрут, входни такси за ловния дворец Кючуксу и крепостта Румели Хисар, лицензиран екскурзовод.
По желание: Пешеходна разходка в историческата част на Истанбул с местен екскурзовод (по желание срещу доплащане 10Е при минимум 20 човека). Ще имате възможност да се разходите до КапалъЧарши; Синята джамия; Хиподрума с Египетския обелиск; Змиевидната колона; колоната на Константин; фонтана на Вилхелм II; църквата Света София (обектите се разглеждат отвън без да се посещават),
След края на разходката свободно време или възможност за допълнителни мероприятия по желание срещу заплащане:
Посещение на стария султански дворец Топ Капъ с екскурзовод на български език – строежът на двореца започва през 1459 г. по поръчка на султан Мехмед II Завоевателя, като сградата служи за резиденция на османските султани до построяването на двореца Долмабахче. Дворецът е бил едновременно резиденция на султана, център на държавността и място за забавления и посрещане на важно гости. В една от сградите му, под осем купола се помещава Имперската Съкровищница, събрала скъпоценностите и даровете, които султаните получавали от цял свят в знак на почит и уважение.
Посещение на църквата-музей Света София с екскурзовод на български език – вековен монументален паметник и храм на Пресветата Мъдрост, построен през 6-ти век от император Юстиниан I и получил преклонението на султан Мехмед II Завоевателя. До построяването на базиликата „Св. Петър“ в Рим, куполът на Света София е считан за най-големия в света.
Посещение на водохранилището Йеребатан с екскурзовод на български език – най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул, напомнящо на дворец, поради което често е наричано „Потъналия дворец“.
Забележка: Туристите, които не желаят допълнителни мероприятия имат свободно време за разходка или се завръщат в хотела.
– Връщане в хотела. Вечерта по желание вечеря в ресторант на най-купонджийската улица в района Кум капъ с жива музика и много танци и настроение – Цена: 25Е
Или
„Вечерен круиз по Босфора” – (около 4 часа) Корабът плава покрай европейския и азиатския бряг, докато се наслаждавате на вечеря, напитки, богата фолклорна програма и ориенталски танци.
Цена: 80 лв./40 € и включва: трансфер, круиз по Босфора, вечеря (ордьовър, салата, основно ястие, десерт), местни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит, фолклорна програма и ориенталски танци.
Нощувка.
4 ден
– Закуска. ПО ЖЕЛАНИЕ И С ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ 45 Е ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ЗЕЛЕНИЯ РАЙ НА ТУРЦИЯ – БУРСА / група от минимум 25 човека/
– Защо да не последваме Пътя на коприната? Тръгваме ли?
– Бурса е един от преуспяващите турски градове, смесица от съвременност, стари каменни сгради и заможни предградия с прекрасни дървени османски вили. Жителите на града наричат своя град Зелената Бурса – заради зелените плочки от Изник, украсяващи някои от най-прочутите му паметници, а също и заради парковете, градините, националния ловен парк и намиращата се наблизо планина Улудаг – популярен ски-курорт.
Рано сутринта отпътуване от Истанбул, преминаване на Мраморно море с ферибот и пристигане в Бурса. Туристическа обиколка с разглеждане на забележителностите на града – Улу Джами. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея джамията в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинния дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система. Продължаване на обиколката със Зелената джамия, крепостните стени, градският парк, център на коприната, етнографският комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей.
Посещение на комплексa Мурадийе.
Мурад I, известен и с прозвището Худавендигяр („Богоподобни“), е първият османски владетел, използвал титлата султан. Той който наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до 1389 година. Той строи своя комплекс от джамия, медресе и гробница на панорамен хълм, гледащ към Зелена Бурса.
Със султан Мурад I е свързана близка до сърцето на всеки българин история. Историята за султан Мурад1 и българската принцеса Кера Тамара.
Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Още през 1371 г., след като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от Иван Шишман, в Търново пристига делегация от султан Мурад I, която да уреди отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и протака това решение близо две години.
След две години съпротива Иван Шишман бил принуден според една българска възрожденска хроника да се срещне с Мурад I в Одрин през 1373 г.. На тази среща цар Иван Шишман приел условията на Мурад за мир – станал васал на османците, задължил се да им плаща годишен данък, обещал да участва във военните походи на султана и дал съгласие Мурад I да се ожени за сестра му Кера Тамара. Срещу всичко това цар Иван Шишман получил от султан Мурад I грамота, че запазва правата си върху земите, които владеел по това време. Бракът между султан Мурад I и българската княгиня Кера Тамара бил сключен през есента на 1373 г., когато тя заминала за столицата Одрин при новия си съпруг.. След като станала съпруга на Мурад I и отишла при него в столицата Одрин, тя е живяла добре и благочестиво. Нещо необичайно за турските султани – Мурад I не принудил със сила съпругата му Кера Тамара да приеме исляма и да се потурчи. Тя до края на живота си запазва своята православна вяра. Султан Мурад I изключително много уважавал своята съпруга Кера Тамара, обявил я за Велика госпожа на Османската държава и завещава на своя син Баязид след смъртта му да запази правата на Кера Тамара като Велика госпожа на Османската държава. Известно е, че султан Мурад I загива в Косовската битка в 1389 г. Тялото му е пренесено и погребано в царската гробница в старата турска столица Бруса. Новият султан Баязид изпълнява волята на своя баща и запазва правата на неговата съпруга Кера Тамара на Велика госпожа на Османската държава. Като такава след нейната смърт (не е известна годината) тя била погребана също в гробницата на турските султани в град Бруса, редом с гроба на нейния съпруг султан Мурад I.
И днес техните гробове в Бурса са запазени. На туристите, посещаващи султанската гробница, се посочва, че тук почива българската царица Марийче.

Посещение на известния Коза Хан, в който ще се върнем години в миналото, ще се пренесем в света на Османските владетели и ще можем да изпием по едно туско кафе или чай в спокойна и уютна атмосфера. И още нещо, което не е за пренебрегване – Коприна –Навсякъде из цяла Турция ще откриете различни изделия направени от тази материя, но мястото, което трябва да посетите е Бурса – крайната точка на Пътя на коприната.. Освен че ще разгледате тази стара столица на Османската империя, ще имате възможност да посетите „Коза Хан“ – пазара на коприна, построен преди повече от петстотин години. На всички базари в Бурса се предлагат копринени изделия на доста по-изгодни цени в сравнение от останалата част на страната.
Свободно време за разходка и покупки. Отпътуване за Истанбул.
– Връщане в хотела.Нощувка.
5 ден.
Закуска. . Освобождаване на хотела.
БОНУС: Предстои ни дългоочакваната среща с една от светините за всички българи и един от най-красивите православни храмове в света – „Желязната“ църква, с позлатен купол, открита отново след цели 6 години ремонт и труд на над 40 строители и реставратори – СВЕТИ СТЕФАН!
Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както точно преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници..
Отпътуване за Одрин – Меката на шопинга. Свободно време за разходка, кафе и ШОПИНГ.
БОНУС: Посещение на магазина към шоколадовата фабрика в Чорлу.
Отпътуване за България. Пристигане във Варна късно вечерта.

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
 Транспорт с туристически автобус
 3 нощувки със закуски в хотел 4*
 Посещение на българската църква „ Свети Стефан“
 Посещение на ОДРИН и магазин към фабрика за шоколадови изделия
 Посещение на църквата с ключетата
 Туристическа застраховка
 Екскурзовод от фирмата по време на престоя

ЗА ХОТЕЛА
Хотел Grand Yavuz – http://www.grandyavuzhotel.com/tr
Хотелът се намира на 15 км. от летището в кв. Султанахмет – в центъра на историческата част на Истанбул, на 5 минути от известната „Синя джамия“ и църквата „Св. София“ .

Настаняване в Grand Yavuz hotel 4*, Истанбул: Хотелът разполага с общо 111 реновирани стаи. Баните са просторни и луксозни, с душ и вана. Някои от стаите имат красива панорамна гледка към Мраморно море и Истанбул. Всички стаи са обзаведени с климатик, сейф, мини бар, детектор за дим и 24 часа рум сервиз.
На последния етаж е ресторанта, в който можете да се насладите на традиционна турска или интернационална кухня. Кухнята на Grand Yavuz hotel предлага сезонна, модерна и Турска храна, винаги само от селектирани продукти. Барът на последния етаж предлага изискани коктейли, а лоби бара е известно място за бизнес срещи или просто за едно приятно кафе. Към хотела има СПА център с Турска баня, сауна, джакузи, масажи и 24 рум сервиз.

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Визови и санитарни изисквания:
Важно!!! Към настоящия момент маските са задължителни в Турция на всички места с изключение на дома и хотелската стая.
Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата и хотелските стаи.
Глобите са от около 900 турски лири на човек.
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Записване и начин на плащане:
Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване
Доплащането се извършва до 15 дни преди отпътуването.
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации и неустойки:
до 14 дни преди пътуването – 0%;
13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;
под 6 дни – 100%

Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване, прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена, е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет на човек настанен в двойна/тройна стая
  Старт сряда 30.06.2021
  Край неделя 04.07.2021
  35 - 45 Човека
   
  Свободни места 45

  Възрастен ( 35 - 45 Човека ) 210.00 лв /Човек

  - +

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
 Джамията „Сюлеймание”, фотостудио “ THAT” и хълмът „Пиер лоти“ – (около 4 часа) Посещение на „Сюлеймание“ – величествената джамия на султан Сюлейман Великолепни, перлата на майстор Синан, която вече 450 години посреща всеки изгрев и изпраща всеки залез над Златния рог. Мястото на джамията е избрано чудесно – „Сюлеймание“ се вижда от всяка част на Златния рог и целия район на Галата. Изкачване с лифт до прочутото кафене на Пиер Лоти, френски писател, известен с екзотичните си романи и с получения чин офицер в турската армия, място с незабравим изглед към Златния рог.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, влизане в „Сюлеймание“, лифт и екскурзовод на български език.

 Посещение на МОЛ Watergarden Istanbul и пеещите фонтани Цена: 30 лв./15 € и включва: трансфер, такси, МОЛ Watergarden Istanbul и екскурзовод на български език.
 Срещата на два континента – крепостните стени Румели и Анадолу Хисар, султанския дворец Кючюксу – ловна резиденция на Султан Абдул Меджид и историческите квартали Бебек,Бешикташ,Кабаташ… – 20Е
 Посещение на небостъргача „Сапфир“ – 25Е
 Вечеря в турски ресторант с много музика и настроение в района Кумкапъ – 25Е
 Вечерен круиз по Босфора – Цена: 80 лв./40 € и включва: трансфер, круиз по Босфора, вечеря (ордьовър, салата, основно ястие, десерт), местни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит, фолклорна програма и ориенталски танци.
 Целодневна екскурзия до Бурса – 45 евро/ включва транспорт, лизензиран турски екскурзовод на български език по маршрута, панорамна и пешеходна обиколка на Бурса, фериботни такси, такса мост – при минимум 25 туриста
 Посещение на Св.София- 5 евро при мин. 10 човека
Посещение на Топ Капъ- 20 евро при мин. 10 човека
Посещение на Йеребатан- 15 евро при мин. 10 човека
1. Дадените часове и продължителност са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

Всички допълнителни посещения са по желание.
Входните такси в музеите са на база цени до 30.04.21. При промяна на на входните такси след тази дата, ще се променят и цените за допълнителните екскурзии.