• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

1 ден
Отпътуване от Варна в 05,00ч от Антим-1
в посока Пловдив. Пристигане в града около обяд. Пловдив – древен и вечен с богато културно-историческо наследство на 8 хиляди години – с обекти като Римския Стадион, който е в сърцето на града; Античния Театър – един от най-добре запазените в света; римските мозайки в Малката Базилика и Стария град на Пловдив с великолепните дървени, възрожденски къщи от 18 и 19 век. По пътя до върха на трихълмието ще посетим Небет тебе, където ще разгледаме първите основи на града датиращи от преди 8000 години и Античният театър на Филипопол , който е разположен в Стария град, на южния склон на Трихълмието, в седловината между Джамбаз тепе и Таксим тепе; След разглеждане на стария град свободно време за обяд и самостоятелна разходка.

На около 30 км от Пловдив се намира вторият по големина след Рилския манастир – Бачковски манастир, основан през 1083 г.от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход.

Както повечето български манастири и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започнало в края на XVI век. Църквата „Св. Богородица” била построена през 1604 г.

Църквата и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната.

Чудотворната икона Св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори, днес не може да се датира точно, защото е покрита почти цялата със сребърен обков с надпис от 1311 г. Според византийски предания от XIV в. тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата. Време за разглеждане на манастира.

Продължавайки по шосето за Смолян, след 8 км се отделя пътят за Лъки. Китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора ще ви посрещне с родопска топлина. Настаняване в уютен семеен хотел. Нощувка.

2 ден

Вкусна родопска закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Кръстова гора. Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи.

Самият Кръстов връх е висок 1545 м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище.

През 1936 г. в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен.

През есента на 1995 г. е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”.

В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила. Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

Отпътуване за Асеновград. В югоизточната част на Асеновград, недалеч от главния път за Бачково и Смолян, се намира църквата „Света Богородица Благовещение“, по-известна като Рибната църква.

В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. Да, рибки! От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно).

Тази асеновградска църква е интересна и с факта, че там през 1838 година Захари Зограф рисува първите си стенописи. Един от тях, разположен в куполното пространство, е света Богородица с младенеца в темата „Ширшая небес“ –  по-голяма от небето.

След посещението на Рибната църква отпътуване за Варна. Пристигане във Варна Вечерта.    

No details found.

ЦЕНАТА Е ЗА 1 ЧОВЕК И ВКЛЮЧВА:

 • автобусен транспорт,
 • 1 нощувка в района на Лъки в хотел 2 или 3*,
 • 1 закуска,
 • екскурзоводски беседи,
 • застраховка.

 

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет на човек в двойна стая
  Старт събота 08.08.2020
  Край неделя 09.08.2020
  20 - 40 Човека
   

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • входни такси за посещаваните обекти.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията 20 човека.

Сумата се заплаща в брой в офиса на фирмата, с пощенски запис или по банкова сметка. Потребителят заплаща аванс в размер на 30 % от общата сума. Потребителят се задължава да заплати остатъка от сумата не по-късно от 15 дни преди началото на пътуването.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум 5 дни преди датата на отпътуване. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата и часовете на тръгване.

Туроператорът има сключен застрахователен договор по чл. 97 ал.1 от ЗТ със „ЗД Евроинс“ АД гр. София