• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ДАТА: 19 -22.09.2020 – 3 НОЩУВКИ СЪС ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ В ХОТЕЛ 3*

ПЪТУВАНЕ С АВТОБУС ОТ ВАРНА

Красотата на Родопа планина те омайва, привлича те и някак неусетно тръгваш по горските дъбрави, ей така с малко багаж и много желание. А там някъде, край лъкатушещите се горски пътеки се синее окото на язовира. Едва ли има по-пълноценна почивка от тази – да вдишваш чист планински въздух, да бродиш из прохладни гори, да отпочиваш сред тучни поля, да отпиваш с шепа от бистрия планински поток, да съзерцаваш с часове язовирните води, да заспиваш унесен от песента на щурци а на зазоряване да си свеж и готов за нови преживявания. Тук, в западния дял на Родопа планина можеш да изпиташ всичко това. А след време няма как да не се завърнеш отново по тези места.

ПРОГРАМА:

1 ДЕН – 19.09.2020

Отпътуване от Варна, ул.“Антим 1“ в 6.00ч сутринта.След кратки почивки по пътя за почивка,кафе и… свеж въздух пристигаме в Батак. Това красиво планинско градче се намира в западния дял Родопа планина, на 1036 м надморска височина. Разположено е в долината на Стара река, по двата бряга на реката. От всички страни Батак е заобиколен с красиви хълмове, а над тях величествено се издигат върховете на Баташката планина

Разглеждането на баташките забележителности няма как да не започне с малката каменна църква-музей, изградена през далечната 1813 г. Старинната черква стои безмълвна зад голяма камененна ограда. Прекрачвайки тежката, кована порта туристът вижда грижливо поддържан двор с много зеленина. Тук витае особена атмосфера! Историята е отредила този храм да стане свидетел на нечуваните мъки по време на прочутото баташко клане. Днес поколенията приемат това място за светиня. Случилото се тук сякаш нашепва от всякъде – през пролетта на 1876 г. смелите и родолюбиви батачани дръзнали да обърнат поглед към светлината на свободата, без да подозират че именно този храм ще се превърне в Голгота на едно от най-значимите събития в българската история – Априлското въстание. Няма как разглеждайки църквата „Света Неделя” да не усетиш тръпка и хладина, няма как да не наведеш глава пред скритото зад надписите и видяното с очите. Колко много мъка и страдание е имало тук! Днес баташката църква-костница „Св. Неделя“ е едно от най-посещаваните исторически места в нашата страна.Тук даже и стените говорят за онези ужасяващи събития. Всичко е много въздействащо.

Много история има в китното, родопско градче Батак! Не напразно града е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Гостите посетили Батак и разгледали неговите забележителности преосмислят пълния смисъл на думи като: свобода, българщина, родолюбие.

Напускаме живописното малко градче и  се насочваме  към следващата точка от нашия маршрут -към язовир Доспат. По пътя за натам минаваме край райски кътчета от нашата България – язовир Батак, курортните местности “Цигов чарк”, язовир „Широка поляна”, язовир „Беглика” , както и намиращите се в близост до Велинград красиви природни кътчета „Кара тепе” и „Селище”. Всяко от тези места е подходящо за целогодишен отдих. Природата тук е толкова красива, а въздуха – толкова чист, че не е важно за какъв период ще останете тук. Дори ден или два са достатъчни за да се заредите с енергия от силата на тази невероятна природна комбинация – зеленина, вода и чист планински въздух.

Ще попътуваме още малко сред дивната родопска природа. Шосето лъкатуши, а наоколо – пъстроцветните багри от разнообразна растителност и причудливи скални форми. Спокойствието на величествените Родопи е осезаемо и сякаш се предава на нас – гостите на планината! Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая! Блестящият като елмаз язовир сякаш се е излегнал в сърцето на приказните Родопи – спокоен и в същото време огромен, величествен! Отсреща, по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са обградили водното богатство. А във въздуха се носи мирис на смола. Този аромат няма как да не се запомни!

Късно следобед пристигаме на брега на язовир Доспат.

Интересно е да научим, че той се намира на 1200 метра надморска височина, което му определя мястото на най-високия язовир в България. Със своите 22 000 дка водна площ язовир Доспат е втори по обем в страна. Чудно красива е природата около язовира. Има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Тук е рай за риболовеца, може да се лови костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и дори пъстърва.

Продължаваме напред, към едно от многото райски кътчета в района – Сърница. Родопското градче е разположено в Доспатската котловина – един от най-красивите райони на Западните Родопи. Намира се на 50 км от курорта Велинград в югозападна посока и на 20 км северозападно от Доспат. Селището е сгушено в подножието на Родопите, на брега на язовир Доспат, на около 1200 метра надморска височина. В непосредствена близост до Сърница минава река Доспат, вливаща се в едноименния язовир. Тук има приказно красиви места! Ненапразно Сърница е любимо място не само на обичащите риболова, но и на всеки жадуващ да се докосне до планинската природа.

И ето тук сред тази природна красота се е разположил удобно нашият хотел. Настаняване.Вечеря.Нощувка.

2 ДЕН -20.09.2020 Г.

Закуска. Любителите на приключенията, адреналина, красивите природни гледки тръгват за село Тешел, наречено така по името на язовир Тешел. Язовир Тешел се намира на река Буйновска, на територията на област Смолян. Построен е през 1984 г. край ВЕЦ Тешел. Създаден е за да поема водата, която изтича от язовир Доспат и преминава през ВЕЦ Тешел. Язовирът е зарибен с шаран, бял амур и уклей, но понастоящем е забранен за риболов и се охранява.

Тук ни чакат нашите джипове за джип сафари до Буйновското ждрело, панорамната площадка Орлово око и Ягодинската пещера .

Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. Намира се между селата Ягодина и Тешел. То е образувано от рушащото действие на Буйновската река, която с течение на времето е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Скалите, обграждащи Буйновската река, са на места високи няколкостотин метра, а в най-тясната си част са наречени „Вълчи скок” – местните хора разказват, че зимно време оттам прескачат вълците, за да нападат кошарите. Това е само легенда, но отлично се вижда, че на места ждрелото е толкова тясно, че отвесните брегове почти се допират.
Цялата местност е с много добре развит карст – само в землището на село Ягодина има 36 пещери, най-известна от които е благоустроената Ягодинска пещера. Тя е най-дългата пещера в Родопите – 8501 м, от които около километър и половина са достъпни за туристи.

Близо до Ягодинската пещера се намира красивата Санчова дупка. В нея могат да се видят много интересни синтрови езера, пълни с пещерни бисери. Тази пещера обаче е достъпна само с екипировка и водач.
Освен пещери, в мраморните скали водата е издълбала и други интересни форми. Близо до Ягодинската пещера се намира естествен скален мост. В близост до него се намира и красив водопад – Пръскалото.
Красотата на Буйновското ждрело вече е достъпна и от „птичи поглед”, благодарение на остроумната и креативна идея на местното туристическо дружесто. Съоръжението „Орлово око” е метална площадка, разположена на стръмния склон на високия 1563 м връх Свети Илия, от която се разкрива красива гледка към цялата околност. При добро време могат да се видят целите Родопи, върховете на други български планини и дори част от Гърция.
В района са изградени и няколко туристически пътеки. Буйновското ждрело е обявено за природна забележителност през 1971 г. и е част от 100-те национални туристически обекта. Тук се срещат много интересни редки и защитени видове като родопския силивряк. То е известно с изумителната си способност да преживява периоди на суша и да се възстановява само с няколко капки вода, дори след години.
Успоредно на Буйновското се намира не по-малко известното и красиво Триградско ждрело. То е разположено само на няколко километра от своя по-голям събрат и заедно образуват местност, пълна с пещери, легенди, скални феномени, красива природа и гостоприемни селски къщи.

След разглеждане на Ягодинската пещера, свободно време за разходка, обяд и закупуване на сувенири. Отпътуване обратно към Тешел, където ни очаква нашият автобус. Отпътуване към хотела. Вечеря, нощувка.

3 ДЕН – 21.09.2020г.

Закуска. Свободен ден за почивка сред природата на Родопите. По желание – разходка с корабче по сините води на красивия язовир Доспат. Любителите на риболова, могат да се отдадат на своята страст а вечерта да похапнат вкусно от улова си. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН – 22.09.2020г.

Закуска. Отпътуване от красивия язовир Доспат към Варна.

Пристигане във Варна вечерта.

No details found.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ТРАНСПОРТ с туристически автобус по указания маршрут
 • 3 нощувки със закуски и вечери с музика,DJ и много смях и веселие в хотел 3* на брега на язовир Доспат
 • Посещение на град Батак
 • Трансфер с автобуса до Тешел за началото на ДЖИП САФАРИ до Буйновското ждрело, панорамната площадка Орлово око и Ягодинската пещера
 • Туристическа застраховка

Представител на фирмата организатор

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет на човек за 3 нощувки на база полупансион с включен транспорт
  Старт събота 19.09.2020
  Край вторник 22.09.2020
  30 - 50 Човека
   

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Обяди
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Църквата „ Света Неделя“ в Батак – без входна такса
 • Джип сафари – 20 лв на човек
 • Ягодинска пещера вход за възрастни – 8 лв.
 • Разходка с корабче
 • Риболов – наем на лодка за риболов
 • Екскурзия до Лещен и Ковачевица при минимум 18 човека

Препоръчително е носенето на удобни обувки и връхна дреха в пещерите

Сумата се заплаща в брой или по банкова сметка. Потребителят заплаща аванс в размер на 50 % от общата сума. Потребителят се задължава да заплати остатъка от сумата не по-късно от 15 дни преди началото на пътуването.

Забележки: Минимален брой за осъществяване на екскурзията 40 човека. Срок за уведомяване за недостигнат минимум 5 дни преди датата на отпътуване. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Туроператорът има сключен застрахователен договор по чл. 97 ал.1 от ЗТ със „ЗД Евроинс“ АД гр.София