• Описание
 • Пътуване
 • Включва
 • Резервация
 • Допълнителни опции

ПРОГРАМА:

Маршрут:  Варна -Свещари – Демир баба теке – Русе

цена: 45 лв.

Дата: 23.08.2020

Отпътуване в 6:30 ч. от Варна,ул. „Антим“ 1.
Пристигане около 09:30 в Историко-археологически резерват „Сборяново”с. Свещари. Посещение на едно от най-забележителните открития на археологията ни – гробницата под Гинина могила от III в.пр.н.е. Тя e уникален паметник на тракийската архитектура. Включена е в Листата на световното културно наследство през 1985г. Особено красива е украсата на погребалната камера – синтез на пластичните изкуства с архитектурата. Шедьовър е каменният архитрав, който опасва стените, носен от десет фигурки кариатиди.      Следва посещение на култовия център -Демир баба теке – манастир и гробница, строени през XVI век. Гробницата е на алианския светец Демир баба. На това място е имало тракийско светилище и обектът е бил почитан от векове. Днес мюсюлмани и християни посещават светилището. До сградата има минерален извор и каменни легла за страдащите. Слизайки по стъпалата към текето ще видите множество пъстри парцалчета, а тук таме и дрехи,така че подгответе се! Поверието, е че завързването на пъстро парцалче носи здраве, даже ако тъканта е от мястото на дрехата, което покрива болно място, то то ще се излекува.  До текето e така нареченият Тракийски град, за който се предполага, че е изпълнявал функциите на столица на гетите, запазени са част от крепостните стени.

Отпътуване за град Русе. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, Русе е наричан „малката Виена”.
Един от символите на града е Доходното здание – красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията – Меркурий.

Посещение на единственият в България Национален музей на транспорта, който се помещава в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд (1887 г. – 1918 г.) и Борис ІІІ (1818 г. – 1943 г.), а също и салонният вагон на султан Абдул Азис (1830 г. – 1876 г.). В сградата на музея има три зали, разказващи историята на железопътния транспорт и корабоплаването в България.
Отправяне за романтична разходка с кораб Русчук с продължителност един часпо маршрут от ресторант “Понтона“ до Дунав мост и обратно, сред прохладата на реката и с чаша разхлаждаща напитка в ръка.Усещането е неописуемо.                                                                                                                                Корабът разполага с 66 места за пасажери, както и с опитен и квалифициран персонал, обслужващ прилежащите барове и местата за забавление.
Корабчето има уютна и приятна зала с малък бар на долната закрита палуба, а на горната е създадено място за снимки и разходки, както и са поставени сепарета с мека мебел. Реновираният плавателен съд разполага с редица вътрешни атракциони и места за отдих и релакс по време на пътуването. На борда му се помещава закрит ресторант с бар на долната палуба и открит бар на горната, където туристите могат да се насладят на красивата панорама в приятна компания. Свободно време в Русе. Отпътуване за Варна в 18,30ч. Пристигане около 21.00 в град Варна.

No details found.

Цената включва:
Транспорт с комфортен автобус
Екскурзоводско обслужване
Застраховка

 • Пакет
  Старт
  Край
  Група (Мин-Макс)
  Цени
   
 • Пакет цена на човек
  Старт неделя 23.08.2020
  Край неделя 23.08.2020
  35 - 50 Човека
   

Цената не включва:
Билет за разходка с кораб Русчук с продължителност 1 час – в зависимост от броя на желаещите, при група от минимум 40 човека  – 15 лв.

Свещарската тракийска царска гробница.- входна такса – 10 лв

За пенсионери, ученици и студенти –  5 лв.

Музей на транспорта: Цени за вход: за закрита експозиция – 4 лв.; за открита експозиция – 6 лв.; разглеждане на откритата експозиция без качване във файтоните – 2 лв.